Coca Cola vs. Pepsi

Her ürünün bir rakibi vardır felsefesinin doğruluğunu simgeler belkide bu rekabet.İlk olarak 1886 yılında Amerika’da üretilen karamelize şekerle tatlandırılmış alkolsüz içecek olarak piyasaya sunulan cola, 2. dünya savaşından sonra Amerika’da ve Amerikan yaşam tarzını benimsemiş avrupa ülkelerinde yapılan reklam kampanyaları ile büyük pazar payı kazanmış ve Coca Cola markası tüm dünyada hakim olmaya başlamıştır.

Dedik ya her ürünün bir rakibi vardır, işte kısa süre sonra bu ürüne de yine Amerikadan bir rakip çıkmıştır.İlk olarak 1893 yılında sindirimi kolaylaştıran içecek olarak satışa sunulan Pepsi, Caleb Bradham 1898 yılında rakibinden 100 dolar karşılığında “Pep Cola” ticari ismini satın alarak kullanmaya başlamıştır . Bir süre sonra da içeceğin ismi Pepsi Cola olarak değiştirilmiştir. Bu iki firma yıllarca birbiriyle rekabet içinde olmuşlardır. Ama bu rekabetin fair-play içinde olduğunu gösteren bir hikaye ortaya çıkmıştır. Coca Cola’nın formülünü bilen bir kişi Pepsi’ye bu formülü para karşılığı satmak istemiş ancak Pepsi bu teklifi Coca Cola’ya bildirerek haksız rekabeti ortadan kaldırmıştır.

Ticaret hacmi olarak incelemek gerekirse;

Benim Pepsi’ye olan sempatimin kaynağı ise çok başarılı bir reklam filmidir.O yaşlarda beni etkileyen Pepsi’nin Beyonce, Britney, Pink ve Enrique’nin başrollerinde olduğu, ve bu kadar ünlü ismi biraraya nasıl getirdiklerine akıl sır erdiremediğim reklam kampanyasıdır.Araştırmalara göre, bir dönem gençliği, bu reklam kampanyası sayesinde; yüksek bir oranda Pepsi’ye yönelmeye başlamıştır.Pazar payını bu reklam filmi sayesinde arttıran Pepsi ‘nin efsane şarkı ”We will rock you” eşliğindeki bu reklam filmini bir kez daha hatırlayalım.

Dipnot: Youtube ayarları için lütfen www.navige.com adresini ziyaret ediniz.

Yorum bırakın